Wanneer heeft iemand een WRM-certificaat nodig?

1. als hij/zij rijles geeft aan leerlingen zonder rijbewijs, en
2. als hij/zij instructie geeft aan rijbewijsbezitters, bijvoorbeeld in rijvaardigheidstrainingen, voortgezette rijopleidingen voor
3. motorrijders, BROEM-cursussen of trainingen HNR.

Iedere bevoegde rijinstructeur heeft een WRM-certificaat dat vijf jaar geldig is. Om het certificaat geldig te houden, moeten binnen de oorspronkelijke geldigheidsduur bijscholingen gevolgd worden.

De bijscholingsverplichting voor vijf jaar is :

1. twee keer een praktische rijles (= praktijkbegeleiding). Hierbij is een begeleider van het IBKI aanwezig, die de rijlessen beoordeelt. De tweede keer moet voldoende zijn. Er is een herkansing mogelijk.
2. drie dagen (zes dagdelen van 3 uur) theoriecursussen. Hierbij doet de instructeur geen examen, maar aanwezigheid is wel verplicht.
Het is belangrijk dat vóór de verloopdatum de verplichte WRM-bijscholingen worden gevolgd. Anders verlengt IBKI de bevoegdheid niet. Op www.ibki.nl kunt u bekijken of een instructeur bevoegd is en tot wanneer deze bevoegdheid geldig is. Staat een instructeur hier niet geregistreerd dan kan er geen sprake zijn van rijden onder toezicht (officiële omschrijving van het lesgeven) en kunnen in geval van ongelukken desastreuze gevolgen optreden voor de leerling.

Vraag dus uitdrukkelijk naar de bevoegdheid en controleer het zelf!

Mijn certificaat is verlengd tot en met 23 december 2020. En inmiddels heb ik ook al voldaan aan alle theoretische bijscholingen voor de 5 jaar die hierna komen. De praktijkbegeleiding heb ik in mei 2018 als onderdeel van mijn RIS opleiding al met positief resultaat afgelegd.
Handige linken

Theorie aanvragen
Theorie leren