Slagingspercentages

Ook afgelopen jaar en recent nog in het programma Kassa werd aandacht besteed aan de slagingspercentages. Veel rijscholen hebben er belang bij om zaken onder de pet te houden dan wel een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid te geven.
Ook in onze oproepplaats Maastricht zijn rijscholen actief met zo'n extreem laag slagingspercentage. Ze hebben niet de verkeersveiligheid en de leerling hoog in het vaandel staan, maar maken van examens aanvragen hun verdienmodel. Ze lokken leerlingen met onwaarschijnlijke aanbiedingen en als ze de leerling eenmaal in de lesauto hebben komt de waarheid boven tafel. Maar meestal kun je dan als leerling niet meer terug, omdat de rijschool het volledige lesgeld al heeft geïncasseerd. En terugbetalen zit er dan niet meer in. Maar waarom zou je het lesgeld trouwens vooruitbetalen? Doe dit gewoon door per les te betalen of een aantal van max. 5 of 10 lessen over te maken.

Ieder kwartaal ververst het CBR de slagingspercentages van alle rijscholen die bij hun ingeschreven zijn. Die kun je nakijken door op de officiële website van het CBR www.cbr.nl te zoeken naar Kies een goede rijschool. Het slagingspercentage zegt niet alles over de kwaliteiten van een rijschool maar is toch een richtwijzer. Denk verder aan: nakomen van de gemaakte afspraken, staat van het lesvoertuig, verzekeringen die de rijschool heeft afgesloten, mogelijkheden om te lessen in het donker zonder extra kosten.

Ons slagingspercentage 1ste geslaagden over het tijdvak 1 april 2018 - 31 maart 2019 is 78,79 %

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat één deuk meer kost dan een hele rijopleiding. Nog afgezien welk menselijk leed hier boven op kan komen. Een deuk in de auto is nog wel te overzien, maar blijvend letsel of dodelijke slachtoffers veroorzaakt heel wat ellende.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld volgens de berekening van het CBR onder 7000 geslaagden kandidaten gepeild in mei 2017: De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim € 2.300. Hieronder heeft het CBR de kosten voor jou op een rijtje gezet.
 • € 1.589,30
  Rijlessen (gemiddeld 38,38 lesuren x gemiddelde lesprijs € 41,41**) zijn ongeveer 46 lessen van 50 minuten
 • € 33,80
  Gezondheidsverklaring CBR
 • € 75,00
  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 31,25)
 • € 500,00
  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 100 +
  kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)
 • € 80,00
  Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets €100 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)
 • € 38,90
  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)
 • € 10,00
  Pasfoto’s voor rijbewijs
 • € 2.327,00
  TOTAAL

Accepteren examenvoorwaarden van het CBR.

Via Mijn CBR moet een kandidaat een rijschool machtigen om een examen of toets voor hem te reserveren voor de categorie B (personenauto). Deze machtiging is op zondag 27 januari uitgebreid met het accepteren van de examenvoorwaarden . Dit betekent dat een kandidaat vanaf maandag 28 januari automatisch akkoord gaat met de examenvoorwaarden als hij een rijschool machtigt.


Handige linken

Theorie aanvragen
Theorie leren